Επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι το κολλαγόνο ψαριού Τύπου Ι έχει επταπλάσια απορροφησιμότητα από τον οργανισμό, λόγω της ικανότητάς του να διασπά το μοριακό του βάρος 7 φορές περισσότερο σε σχέση με το ζωικό κολλαγόνο.

Στο κολλαγόνο από ψάρι η ποσόστωση των αμινοξέων (γλυκίνη, προλίνη, αλανίνη), βασικών συστατικών του κολλαγόνου είναι πενταπλάσια από αυτή των κολλαγόνων που προέρχονται από χοίρο και βοοειδή.

Το κολλαγόνο από ψάρι περιέχει υδροξυπρολίνη (ένα απο τα βασικά αμινοξέα της πρωτεϊνης) «χαμηλής θερμοκρασίας μετουσίωσης» σε σχέση με τα ζωικά κολλαγόνα. Η θερμική μετουσίωση του ιχθυοκολλαγόνου επέρχεται στους 29 ° C, σε σύγκριση με τους 40-41 ° C για τα κολλαγόνα θηλαστικών και αυτό οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη περιεκτικότητα της υδροξυπρολίνης. Αποτέλεσμα αυτού, το κολλαγόνο ψαριού να είναι εξαιρετικό στην πέψη και την απορρόφηση από τον ανθρώπινο οργανισμό συγκριτικά με το κολλαγόνο από βοοειδή και χοίρους.

(Links)  Isinglass/collagen: denaturation and functionality Research  http://www.perlealpha.jp/english/reason/index.html

Η δράση των προϊόντων κολλαγόνου Τύπου Ι από ψάρια είναι αντιοξειδωτική και δεν εστιάζεται μόνο στις αρθρώσεις αλλά σε όλο το σώμα (μυοσκελετικό σύστημα, εσωτερικά όργανα, επιδερμίδα, μαλλιά, νύχια). Αντιθέτως η δράση των κολλαγόνων τύπου ΙΙ (ζωϊκά) εστιάζεται μόνο στις αρθρώσεις και καταχρηστικά οι εταιρείες που τα παράγουν αναφέρονται σε ευεργετικές ιδιότητες στο υπόλοιπο σώμα (επιδερμίδα, μαλλιά, νύχια, όργανα).

(Link) www.hindawi.com/journals/bmri/2013/849529/

Τα ζωικά κολλαγόνα είναι ανθυγιεινά και αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε ασβέστιο, λίπος και χοληστερόλη. Στα κολλαγόνα που παράγονται από δέρμα και οστά χοίρου, βοοειδή ή στέρνο κοτόπουλου, είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί το ασβέστιο και τα λιπαρά συστατικά. Ως εκ τούτου οι άνθρωποι που αναπτύσσουν υψηλή αρτηριακή πίεση με τη διατροφή τους, θα παρουσιάσουν πρόβλημα με την λήψη παρόμοιων σκευασμάτων επηρεάζοντας ταυτοχρόνως σημαντικά την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα τους. Έτσι, η χοληστερόλη με την ροή του αίματος συσσωρεύεται εύκολα στο αρτηριακό τοίχωμα δημιουργώντας στένωση στα αιμοφόρα αγγεία και εξ αυτού, δυσκολία στην ροή. Εν τω μεταξύ, το λιγότερο ελαστικό αιμοφόρο αγγείο δεν είναι σε θέση να προσαρμόσει την αρτηριακή πίεση μέσω της διαστολής και συστολής. Η σκλήρυνση και η στένωση των στεφανιαίων αρτηριών οφείλεται στον σχηματισμό και την εναπόθεση στα εσωτερικά τοιχώματα ενός υλικού, που ονομάζεται πλάκα αθηρωμάτωσης. Οι πλάκες αυτές σχηματίζονται από λίπος, χοληστερόλη, ασβέστιο, γλυκόζη και άλλα συστατικά που προσκολλώνται στα τοιχώματα και σκληραίνουν έτι περαιτέρω τα αιμοφόρα αγγεία τα οποία γίνονται εύθραυστα και μπορεί εύκολα να διαραγούν. Έτσι η απόφραξη των στεφανιαίων αγγείων θα επιφέρει έμφραγμα η δε απόφραξη των εγκεφαλικων αρτηριών ανακοπή. Εν προκειμένω, ο σπουδαιότερος παράγοντας στην πρόληψη των εγκεφαλικών είναι ή ορθή θεραπεία την αρτηριακής υπέρτασης και η μη περεταίρω επιβάρυνση του οργανισμού με χολιστερόλη, λίπη και ασβέστιο.

Η υδρόλυση είναι η διαδικασία με την οποία το κολλαγόνο μετατρέπεται σε κοντές αλυσίδες αμινοξέων που ονομάζονται «πεπτίδια». Μέσω της υδρόλυσης επιτυγχάνουμε υψηλή μοριακή διάσπαση και χαμηλό μοριακό βάρος. Η υδρόλυση στο κολλαγόνο ψαριού, προσδίδει στα πεπτίδια του έναν πολύ υψηλό βαθμό βιοδιαθεσιμότητας, επιτρέποντας σε αυτά να περάσουν εύκολα μέσω του εντερικού τοιχώματος, εντός της ροής του αίματος. Οι περισσότεροι κατασκευαστές κολλαγόνου χρησιμοποιούν θερμότητα, HCl οξύ και άλλα οξέα για την τελική υδρόλυση, επειδή είναι ο λιγότερο δαπανηρός τρόπος διάσπασης των μορίων. Το πρόβλημα σε αυτη την περίπτωση είναι ότι το τελικό προϊόν έχει υποστεί βλάβη από τη θερμότητα και τα οξέα, καθώς και ό,τι μπορεί να περιέχει όξινα κατάλοιπα, επιβλαβή για το ευέσθητο στομάχι. Ο καθαρότερος και πιο ενδεδειγμένος τρόπος υδρόλυσης του κολλαγόνου είναι η διάσπαση των μορίων του από «πρωτεολυτικά ένζυμα». Αυτό εξασφαλίζει την ακεραιότητα των μορίων και την καθαρότητα του τελικού προϊόντος, μετατρέποντας το σε λίαν εύπεπτο. Το ιδιαίτερο φυσικό κολλαγόνο που προκύπτει έχει ένα μοριακό βάρος κάτω από 3.000 daltons. Αυτό επιτυγχάνεται με υδρόλυση 6-8 ξεχωριστές φορές, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των ενζύμων. Πρόκειται για μια δαπανηρή διαδικασία, την οποίαν ελάχιστες εταιρείες ακολουθούν, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει ανταγωνιστή στη βιομηχανία κολλαγόνου.

Πολλά από τα ζωικά κολλαγόνα που κυκλοφορούν στο εμπόριο προωθούνται καταχρηστικά ως «υδρολυμένα» πεπτίδια κολλαγόνου ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με διαδικασία υδρόλυσης. Πάραυτα τα ζωϊκά κολλαγόνα, των οποίων τα μόρια ούτως ή άλλως δύσκολα διασπώνται κατά την υδρόλυση, είναι δύσπεπτα απο τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι εταιρείες παραγωγής τους συνήθως διπλασιάζουν την ποσότητα κολλαγόνου στα σκευάσματα αυτά, ώστε να πετύχουν ανάλογη υψηλή απορροφησιμότητα με αυτή των ψαριών. Όμως υπάρχει ένα όριο στην ποσότητα της ζωϊκής πρωτεΐνης που μπορεί να προσληφθεί σε μορφή πόσιμου κολλαγόνου, χωρίς παρενέργειες από τον ανθρώπινο οργανισμό εντός ενός εικοσιτετραώρου. Συνέπεια αυτού το άζωτο των ζωϊκών πρωτεϊνών μετατρέπεται σε ουρία από το συκώτι και όταν η πρόσληψη σε πρωτεΐνες υπερβαίνει την ικανότητα του συκωτιού να συνθέσει την ουρία, αυτή σωρεύεται στο αίμα και εμφανίζονται μερικά αρνητικά συμπτώματα, που ισοδυναμούν με ήπια δηλητηρίαση.

Η βιταμίνη C είναι απολύτως απαραίτητη για τη σύνθεση και την περαιτέρω παραγωγή του κολλαγόνου στο σώμα, ως επίσης για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές της που απαιτούνται στα οστά, τους μύες, τα αιμοφόρα αγγεία, τον χόνδρο. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη γρήγορη επούλωση των πληγών. Το κολλαγόνο κατά τη λήψη διανέμεται σε ολόκληρο το σώμα μέσω του πλάσματος του αίματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την απορρόφηση και την αφομοίωση απο τα τοιχώματα της μεμβράνης του λεπτού εντέρου, είναι η ταυτόχρονη λήψη βιταμίνης C. Χωρίς βιταμίνη C, το κολλαγόνο είναι ανεπαρκώς υδροξυλιωμένο και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να σχηματιστεί σωστά. Μερικά ζωικά κολλαγόνα που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο δεν περιέχουν βιταμίνη C. Έτσι κατά τη λήψη δεν απορροφώνται απο τον οργανισμό ή απορροφώνται εν μέρει. Αποτέλεσμα αυτού, τα μεγαλομόρια αυτά να κυκλοφορούν επι μακρόν στο σώμα μέσω των αρτηριών και του αίματος έως ότου αποβληθούν απο τους νεφρούς, επιφέροντας παρενέργειες.

Σημαντικό κριτήριο στην επιλογή ενός συμπληρώματος διατροφής κολλαγόνου που αφορά την ποιότητα του τελικού προϊόντος, είναι η χώρα προέλευσης των πρώτων υλών, ποιές είναι αντιστοίχως οι εταιρείες που προέρχονται οι ζελατίνες και εαν τηρούνται οι προδιαγραφές παραγωγής και τέλος σε ποιές χώρες είναι αποδεκτή η κυκλοφορία τους.

Έρευνα σχετικά με Πεπτίδια κολλαγόνου ψαριών

Έρευνα για συμπληρώματα υδρολυμένου κολλαγόνου ψαριών, όπως έχει διεξαχθεί σε διεθνές επίπεδο. Παρατίθενται μερικά από τα αποτελέσματα που οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει:

Ερευνητές της “Δημόσιας Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου», απεφάνθησαν ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου ψαριών ενθαρρύνουν την άποψη για  σημαντική ενίσχυση της αντιγήρανσης του δέρματος. [Επιδράσεις των θαλάσσιων πεπτιδίων κολλαγόνου στην επιβράδυνση της γήρανσης του δέρματος]. Τμήμα Τροφίμων και Διατροφικής Υγιεινής, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, Πεκίνο. 2008 Apr;42(4):235-8.] 2008 Apr?. 42 (4) :235-8]

(Link)  The Protective Effects of LongTerm Oral Administration of Co

Γαλλοι βιολόγοι διαπίστωσαν ότι το υδρολυμένο κολλαγόνο ψαριών οδήγησε σε αύξηση της οστικής πυκνότητας. [Δημοσιεύθηκε στο «Bone»]  

(Link)  Published in «Bone» Journal, Scientific Researches

Κινέζικο βιολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου απο ψάρια  απορροφώνται σε ποσοστό περίπου 90%, και ότι το κολλαγόνο είναι παρόν στους ιστούς των ληπτών, λίγο μετά την κατάποση.

Ιάπωνες ερευνητές συνέκριναν την απορρόφηση του κολλαγόνου από χοίρο και αυτή του κολλαγόνου ψαριών και διαπίστωσαν ότι το κολλαγόνο των ψαριών απορροφάται σημαντικά καλύτερα και γρηγορότερα από το χοίρειο κολλαγόνο. [Δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Γεωπονίας και Χημείας Τροφίμων»]  “Scientists at the Tokyo”.  

(Link)  Effects of Sizes and Conformations of Fish-Scale Collagen Peptides

Οι επιστήμονες στο «Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο» έχουν χρησιμοποιήσει το κολλαγόνο ψαριών για την μεταμόσχευση και την αναγέννηση των οστών. Επιπλέον πιστοποίησαν ότι είναι πιο αποτελεσματικό και πιο ασφαλές από το κολλαγόνο που προέρχεται από χοίρους, το οποίο ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων, με προσβολή απο ιούς.[Αναφέρθηκαν σε Proscouter]  

(Link) Building better artificial bones with fish scales

Οι ίδιοι ερευνητές, καθώς και επιστήμονες από το «Πανεπιστήμιο Hokkaido», εργάζονται με βάση το κολλαγόνο ψαριών για την ανασυγκρότηση του κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού.

(Link)  Teleost fish scales: a unique biological model for the fabrication of

Αν και τα συμπληρώματα κολλαγόνου ψαριών διαφέρουν στην μελέτη για την ανασυγκρότηση του κερατοειδούς, σημειώνουμε ότι οι ερευνητές επέλεξαν κολλαγόνο ψαριών και όχι χοιρινό ή μοσχάρι, λόγω της μεγαλύτερης ασφάλειας που επέχει.

(Link)  A new fish scale-derived scaffold for corneal regeneration

Παρόμοια έρευνα έχει διεξαχθεί από επιστήμονες των  Ηνωμένων Πολιτειών, της Ολλανδίας και της Ταϊβάν . [Δημοσιεύθηκε στο Ευρωπαϊκό Ιατρικό περιοδικό»Κύτταρα και Υλικά»]

(Link)  A fish scale-derived collagen matrix as artificial cornea in rats .

Μια πιο πρόσφατη μελέτη αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των πεπτιδίων κολλαγόνου ψαριών, στην οποία σε 250 ασθενείς με πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα του γόνατος δόθηκαν 10g πεπτιδίων κολλαγόνου καθημερινά.Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική βελτίωση στην άρθρωση του γόνατος άνεση και τα άτομα με τη μεγαλύτερη κοινή επιδείνωση επωφελήθηκαν περισσότερο. [Δημοσιεύθηκε απο τους: Ruiz-Benito, Π., Camacho-Zambrano, MM, Carrillo-Arcentales, JN, Mestanza-Peralta, MA, Vallejo -Flores, CA, Βάργκας-Lopez, SV, Villacis-Tamayo, RA και Zurita-Gavilanes, LA 2009].

(Link)  http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0053955

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη δημοσιεύτηκε, σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια συμπληρωμάτων διατροφής υδρολυμένου κολλαγόνου ψαριών, για τη βελτίωση της κοινής άνεσης.  [«Διεθνές Περιοδικό των Επιστημών των Τροφίμων και της Διατροφής», 12:1-15] 

Ερευνητές στην Ινδία, διαπίστωσαν ότι το κολλαγόνο ψαριών μειώνει σημαντικά τον χρόνο επούλωσης των πληγών. [Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «Έρευνα της Φαρμακευτικής, Βιολογικών και Χημικών Επιστημών»]

(Link)  Research Journal of Pharmaceutical, Biological and

Η έρευνα του καθηγητή Fujimoto Daisaburo από το Πανεπιστήμιο “Γεωργίας και Τεχνολογίας” του Τόκιο, έδειξε ότι η πρόσληψη κολλαγόνου ψαριών στην καθημερινή διατροφή είναι πολύ σημαντική για την προώθηση του μεταβολισμού του κολλαγόνου στο ανθρώπινο σώμα.

(Link)  Patent US5656439 – Antibody to type-I collagen carboxy-

O Καθηγητής Fujimoto συνέστησε την χρήση των συμπληρωμάτων κολλαγόνου, η οποία μπορεί να αρχίζει στην ηλικία των 25.

(Link)  Enlarged Pores Treated with a Combination of Q-switched and

Μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Food and Chemical Toxicology», ανέφερε εξαιρετικά χαμηλές πιθανότητες αλλεργικής αντίδρασης στο κολλαγόνο ψαριών που προέρχεται απο αλιεύματα. [Παρατίθεται στην «EFSA Journal»] 

(Link)   EFSA Journal – European Food Safety Authority

Σε κλινικές μελέτες ασθενών με οστεοαρθρίτιδα διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα υδρολυμένου κολλαγόνου μείωσαν τον πόνο, αν και δεν υπήρξαν μετρήσιμες μεταβολές στις αρθρώσεις ή κοινή λειτουργία. [Δημοσιεύθηκε στο «Informa Healthcare»] 

(Link)  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17076983

Μια μελέτη που αναφέρεται στη χρήση υδρολυμένου κολλαγόνου ψαριών για παθήσεις των οστών και των αρθρώσεων, παρουσιάστηκε σε Σεμινάρια για την Αρθρίτιδα και τους Ρευματισμούς και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: “το υψηλό επίπεδο της ασφάλειας που έχει, το καθιστά ελκυστικό ως παράγων  για μακροχρόνια χρήση σε αυτές τις χρόνιες παθήσεις.»

(Link)  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11071580  –  http://www.thefreelibrary.com/Collagen+hydrolysate+in+joint+health.

Η αμερικανική υπηρεσία FDA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κολλαγόνο βοοειδών (αγελάδων) θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για μόλυνση, απο τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (νόσος των τρελών αγελάδων). Το κολλαγόνο απο ψάρια σίγουρα δεν παρουσιάζει παρόμοιους κινδύνους. Το «Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας» (μια κυβερνητική υπηρεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες) δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο τοξικότητας σε κανένα κολλαγόνο προερχόμενο απο ψάρια. [Μελέτη τοξικότητας]

(Link)  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3280540/

Συμπερασματικά, το κολλαγόνο ψαριών είναι σίγουρα πιο ασφαλές γιατί δεν εκτίθεται σε ασθένειες, λοιμώξεις, παθογόνους οργανισμούς και αντιβιοτικά. Επιπλέον, το κολλαγόνο απο ψάρια εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος πιο γρήγορα από ό, τι άλλα είδη κολλαγόνου, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα Ω3, Ω6 λιπαρά οξέα, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, επταπλάσια απορροφησιμότητα, πενταπλάσια αμινοξέα, δεν περιέχει χοληστερόλη, λίπη και ασβέστιο σε αντίθεση με τα ζωικά κολλαγόνα.

MINERVA RESEARCH LABS UK

Η Εταιρεία MINERVA Research Labs UK  παρασκευαστής των PURE GOLD COLLAGEN ® ACTIVE GOLD COLLAGEN®, λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα ποιότητας ISO 9001:2000 – Quality management systems . Επίσης σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, προγράμματα ισχυρής ασφάλειας και υγιεινής, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων και συστημάτων  HACCP  & GMP. Επιπλέον υφίσταται ένα εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης παραγωγής με βάση  SPC  και το  Six Sigma. Η εταιρεία μας χρησιμοποιεί την πλέον επώνυμη πρώτη ύλη ζελατίνης ψαριών στο χώρο της διατροφοκοσμετολογίας, αποτελώντας εγγύηση για το τελικό προϊόν. Τα πεπτίδια του κολλαγόνου μας παρασκευάζονται από το μεγαλύτερο και εγκυρότερο κατασκευαστή κολλαγόνου παγκοσμίως, τη Γαλλική εταιρεία «France -Rousselot International » ηγέτηδα στις ζελατίνες κολλαγόνου, με την εμπορική ονομασία «Peptan»  International: Welcome to Peptan website for .

Τα PURE GOLD COLLAGEN ®   &   ACTIVE GOLD COLLAGEN® παράγονται με την πλέον εξελιγμένη τεχνολογία και με την ποιότητα παρασκευής, αντίστοιχη αυτής της φαρμακευτικής βιομηχανίας! Περιέχει μία σύσταση άριστης ποιότητας πεπτιδίων υδρολυμένου κολλαγόνου, προερχόμενου από το δέρμα της ράχης των ψαριών Tilapia & Pangasius. Επιπλέον το PURE GOLD COLLAGEN ® περιέχει για γλυκαντικές ουσίες εκχυλίσματα του φυτού Stevia, που το καθιστά προσιτό σε όλους τους λήπτες και ειδικά για τους διαβητικούς τύπου I & II είναι εντελώς ακίνδυνο.Δεν περιέχει συντηρητικά και τεχνιτά χρώματα.

Rousselot & ποιότητα

Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και η αξιοπιστία, προκειμένου να επιτευχθεί η ικανοποίηση και η πλήρης εμπιστοσύνη στον καταναλωτή, η εταιρεία Rousselot έχει αναπτύξει τις ακόλουθες πρακτικές:

  • Πολυάριθμοι ελεγχοι για τις πρώτες ύλες, στην αλυσίδα εφοδιασμού, γραμμής παραγωγής και των τελικών προϊόντων
  • Εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης της παραγωγής με βάση SPC και το Six Sigma.   Statistical process control – Wikipedia  &  Six Sigma Certification  

Αυτό επιτρέπει στην Rousselot να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ακόμα και να υπερβαίνει τα πρότυπα των τροφίμων, όπως ορίζεται από τον FAO / WHO και τις φαρμακευτικές απαιτήσεις, όπως αυτές ορίζονται από τους EP, USP ή JP.

FAO Food and Agriculture Organization of the United Nations,   WHOWorld Health Organization,   EP,USP AND JP- Harmonised EP, USP and JP regulations

Πηγή:Rousselot SAS France

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *