Τι είναι το κολλαγόνο;

Γενικές πληροφορίες για το κολλαγόνο

Κρυσταλλική δομή του κολλαγόνου

Κρυσταλλική δομή του κολλαγόνου

Το κολλαγόνο είναι ένα πρωτεύον συστατικό στον συνδετικό ιστό. Αντιπροσωπεύει κοντά στο 30% των ζωικών πρωτεϊνών ύλης. Το κολλαγόνο είναι μια βασική πρωτεΐνη στο σώμα που εξασφαλίζει την συνοχή, την ελαστικότητα και την αναγέννηση του δέρματος, των χόνδρων και των οστών. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κολλαγόνου, ανάλογα με τους ιστούς από τους οποίους προέρχεται.

Από τους αρχαίους χρόνους, είναι γνωστό ότι τα πεπτίδια κολλαγόνου ωφελούν την υγεία του ανθρώπου. Eπιπλέον η παραδοσιακή Ασιατική κουλτούρα αναγνωρίζει επίσης το κολλαγόνο ως καλλυντικό προϊόν, το οποίο βοηθάει το δέρμα να παραμείνει σταθερό και νεανικό, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια υψηλή δραστηριότητα αντι-γήρανσης.

Το Κολλαγόνο είναι μια απλή πρωτεΐνη, που ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο της συνολικής πρωτεΐνης που υπάρχει στο σώμα μας. Βρίσκεται σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα: οστά, χόνδροι, σύνδεσμοι, αιμοφόρα αγγεία, δέρμα.

Οι κύριες λειτουργίες του είναι η ανάκτηση της ανθεκτικότητας, της ελαστικότητας, της υγρασίας και της λάμψης στο δέρμα, καθώς και η διατήρηση της δομής και του σχήματος των εσωτερικών οργάνων μας. Εκτός αυτών, αποτελεί ένα απαραίτητο συστατικό για την αναγέννηση κατεστραμμένων ιστών και τη συνεχή ανανέωση των κυττάρων του δέρματος.

Πολλά χρόνια πριν γινόταν χρήση παγκοσμίως του ζωϊκού κολλαγόνου από βοοειδή και χοίρους, σε ενθέματα, απορροφήσιμες ραφές στις εγχειρήσεις καθώς και αντιρυτιδικές μάσκες και κρέμες από τις γνωστότερες εταιρείες καλλυντικών. Όμως σύντομα ανακαλύφθηκε ότι το «ζωικό κολλαγόνο», το παραγόμενο από βοοειδή και χοίρους λόγω της μη ενεργής πια βιολογικής σύνθεσης του δεν ήταν αποτελεσματικό. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με δημοσιεύσεις που το κατηγορούσαν για πρόκληση μολύνσεων και αλλεργιών σε μεγάλο βαθμό, καθώς και σημαντικές παρενέργειες ανάγκασαν τις εταιρίες παραγωγής των ακριβών αυτών καλλυντικών να τα αποσύρουν από την αγορά. Το κενό αυτό προσπάθησε να αναπληρώσει το λεγόμενο «φυτικό κολλαγόνο» το οποίο όμως αποδείχτηκε εξίσου αναποτελεσματικό. Η έννοια του φυτικού κολλαγόνου στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και η εξήγηση είναι απλή: Η παραγωγή κολλαγόνου είναι εφικτή μόνο μέσω μεταβολικών διαδικασιών αποκλειστικά των σπονδυλωτών οργανισμών.

Η ανακάλυψη λοιπόν του κολλαγόνου το οποίο προέρχεται από τα ψάρια, ανέτρεψε τα έως τότε επιστημονικά δεδομένα και αποτέλεσε μια παγκόσμια επιτυχία! Το κολλαγόνο αυτό είναι το μοναδικό το οποίο παραμένει «ζωντανό και βιολογικά ενεργό» λόγω της μοριακής δομής του που μένει έως τους 26 βαθμούς Κελσίου αναλλοίωτη. Αναρίθμητα είναι τα οφέλη που προκύπτουν από την χρήση του φυσικού κολλαγόνου ψαριών σύμφωνα με πολύχρονες μελέτες που έγιναν από ερευνητές, ερευνητικά κέντρα και καταναλωτές ανά τον κόσμο. Τα αποτελέσματα αυτά είναι πραγματικά εκπληκτικά τόσο ως προς το εύρος τους όσο και την επίδραση που είχαν στα άτομα που συμμετείχαν στις μελέτες αυτές. Αναλυτικά, διαπιστώθηκε ότι:

 • Ενυδατώνει την επιδερμίδα διατηρώντας την υγρασία της.
 • Μεταφέρει πολυπεπτίδια και αμινοξέα στον εξωκυτταρικό χώρο του δέρματος.
 • Έχει ενεργή λειτουργία στο να διεγείρει τους ινοβλάστες (οι ινοβλάστες στα ενήλικα άτομα είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία κολλαγόνου) και τα κερατινοκύτταρα.
 • Κάνει την επιδερμίδα ελαστική και απαλή.
 • Εξαλείφει τις λεπτές γραμμές.
 • Εξομαλύνει τις μικρές ρυτίδες.
 • Επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος.
 • Βοηθά στις περισσότερες περιπτώσεις της νεανικής ακμής.
 • Υποστηρίζει τη θεραπεία της κυτταρίτιδας.
 • Έχει εκπληκτικά αποτελέσματα έναντι των τσιμπημάτων-κεντρισμάτων εντόμων.
 • Ελαχιστοποιεί με επιτυχία τις επιπτώσεις των μικροεγκαυμάτων και μειώνει κατά το ήμισυ τον χρόνο επούλωσης των τραυμάτων.
 • Βοηθάει στην αντιμετώπιση των ερεθισμών που δημιουργούνται από την τριβή της επιδερμίδας (συγκάματα), στους μώλωπες και στα έλκη κατάκλισης.
 • Θεραπεύει την πλειοψηφία των συμπτωμάτων των ασθενειών των νυχιών.
 • Aναζωογονεί και ενδυναμώνει τα μαλλιά.
 • Προλαμβάνει και αποτρέπει το γκριζάρισμα των μαλλιών.
 • Ενισχύει την ανοσολογική προστασία των αναπαραγωγικών οργάνων.
 • Εξομαλύνει τα μαύρα στίγματα στην επιδερμίδα.
 • Επιβραδύνει την συστηματική σκλήρυνση. Η Συστηματική σκλήρυνση είναι μια σπάνια ασθένεια του συνδετικού ιστού. Χαρακτηριστικά της συστηματικής σκλήρυνσης είναι οι βασικές αγγειοκινητικές διαταραχές, η Ίνωση (Ίνωση είναι η δημιουργία ή η ανάπτυξη επιπλέον ινώδους συνδετικού ιστού σε ένα όργανο). Επακόλουθη ατροφία του δέρματος, του υποδόριου ιστού, των μυών, και των εσωτερικών οργάνων (π.χ. πεπτικής οδού, πνεύμονες, καρδιά, νεφρά, CNS=κεντρικό νευρικό σύστημα) και οι ανοσολογικές διαταραχές που τα συνοδεύουν).
 • Λευκαίνει την γεροντική μελανοδερμία και τις κηλίδες του δέρματος.
 • Ανακουφίζει την νευραλγία και την χρόνια οστεομυελίτιδα.
 • Μειώνει την αντιδραστικότητα του δέρματος.
 • Επιταχύνει την καύση του γαλακτικού οξέος στους μύες.
 • Υποστηρίζει την θεραπεία της φλεβίτιδας.
 • Αμβλύνει τα σημάδια των παλαιών ουλών και εξομαλύνει των νέων.
 • Υποστηρίζει την θεραπεία των αλλεργιών του δέρματος.
 • Εμποδίζει την δημιουργία ραβδώσεων – ραγάδων του δέρματος.
 • Ανακουφίζει τους πόνους που προκαλούνται από οστεοαρθρίτιδα, αρθραλγία, αρθρίτιδα και ρευματισμούς.
 • Βοηθά στη συμπλήρωση της μεσο-κυττάριας ουσίας.
 • Επιβραδύνει την οστεοπόρωση εφόσον εφαρμοστεί στα αρχικά της στάδια.

Τι είναι γενικά το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι μια ινώδης πρωτεΐνη. Προσδίδει εκτατική ισχύ στους συνδετικούς ιστούς. Τα θηλαστικά έχουν περίπου 20 διαφορετικά γονίδια κολλαγόνου, τα οποία κωδικοποιούν τις ποικίλες μορφές κολλαγόνου. Τα κολλαγόνα είναι οι κύριες πρωτεΐνες στα οστά, στους τένοντες και στο δέρμα. Το χαρακτηριστικό ενός τυπικού μορίου κολλαγόνου είναι η μακριά, άκαμπτη τρίκλωνη ελικοειδής μορφή του, στην οποία τρεις πεπτιδικές αλυσίδες κολλαγόνου περιελίσσονται η μια γύρω από την άλλη σε μια σχοινοειδή έλικα. Με τη σειρά τους τα μόρια αυτά συναρμολογούνται σε πολυμερή γνωστά ως ινίδια κολλαγόνου και αυτά με τη σειρά τους σε ακόμη παχύτερες ίνες κολλαγόνου.

Collagen triple helix

Collagen triple helix

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει το κολλαγόνο με την υγεία του δέρματος και την αντιγήρανση. Ωστόσο, το κολλαγόνο αποτελεί επίσης την πρωτεΐνη κλειδί για τους χόνδρους, τους τένοντες και τα οστά και χρησιμοποιείται για την διατήρηση υγιών χόνδρων στις αρθρώσεις. Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες άτομα άνω των 30 ετών χάνουν 1,5% του κολλαγόνου κάθε χρόνο.
Το κολλαγόνο που προέρχεται από ψάρια έχει διαπιστωμένα μεγαλύτερη απορροφησιμότητα και βιοδιαθεσιμότητα (και ειδικά όταν έχει υποστεί τη διαδικασία της υδρόλυσης) σε αντίθεση με άλλα προϊόντα κολλαγόνου που προέρχονται από πηγές βοοειδών χοίρων η κοτόπουλου.
Χαρακτηριστικά του κολλαγόνου

Δομή τριπλής έλικας του κολλαγόνου

Δομή τριπλής έλικας του κολλαγόνου

Το κολλαγόνο έχει πολύ καλή αντοχή σε εφελκυσμό – είναι μια από τις μακρές ινώδεις δομικές πρωτεΐνες που δίνει δομή στα κύτταρα εξωτερικά, καθώς και την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ιστών του σώματος. Ως ένα αμινοξύ, το κολλαγόνο είναι κατασκευασμένο από την αμίνη (-ΝΗ2) και το καρβοξυλικό οξύ (-COOH) που είναι λειτουργικές ομάδες.Τα κύρια στοιχεία του κολλαγόνου είναι υδρογόνο, οξυγόνο, άζωτο και ο άνθρακας. Το κολλαγόνο περιέχει τρία ελικοειδή τμήματα έλικας με παρόμοια δομή. Η σπάνια αφθονία των τριών αμινοξέων γλυκίνη, προλίνη, υδροξυπρολίνη,δίνουν στο κολλαγόνο δομή τριπλής έλικας. Στην σύνθεση του κολλαγόνου θεωρείται δεδομένη η μοναδική υψηλή περιεκτικότητα υδροξυπρολίνης του.

Tι είναι το υδρολυμένο κολλαγόνο;

Το υδρολυμένο κολλαγόνο παράγεται με την ενζυματική υδρόλυση πρώτων υλών από ιστούς κολλαγόνου. Είναι ένα φυσικό προϊόν με μια σύνθεση αμινοξέων που είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το κολλαγόνο που βρίσκεται στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το υδρολυμένο κολλαγόνο θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά καλά ανεκτό και ασφαλές προϊόν και για το οποίο δεν υπάρχει κανένας περιορισμός από τις Υπηρεσίες Ελέγχου Υγείας (FAO-WHO). Για να είναι ενεργό, το Υδρολυμένο Κολλαγόνο πρέπει να είναι εξαιρετικά απορροφήσιμο. Η πλέον απορροφήσιμη και βιοδιαθέσιμη, άρα και αποτελεσματικότερη, μορφή Υδρολυμένου Κολλαγόνου προέρχεται από ψάρι. Το υδρολυμένο κολλαγόνο από ψάρι, σε μορφή πεπτιδίου επιτρέπει για πρώτη φορά στον ανθρώπινο οργανισμό, να απορροφήσει φυσικό κολλαγόνο σε ασφαλή και βιοδιαθέσιμη μορφή. Αυτή η μοναδική ιδιότητα του κολλαγόνου έχει επιβεβαιωθεί με κλινικές μελέτες όπου το 95% απορροφήθηκε μέσα στο πρώτο 12ωρο και παρέμεινε στον οργανισμό για 96 ώρες.
Η γλυκίνη, προλίνη, αλανίνη και υδροξυπρολίνη είναι αμινοξέα και είναι τα βασικά συστατικά του κολλαγόνου. Η αναπλήρωση αυτών των συστατικών είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί το ποσοστό του κολλαγόνου σε υγιή επίπεδα στον οργανισμό.
Στο κολλαγόνο από ψάρι η ποσόστωση των αμινοξέων που αποτελούν τη βάση του, είναι πενταπλάσια από αυτή των κολλαγόνων που προέρχονται από χοίρο ή βοοειδή.
Μελέτες έδειξαν πως με την στοματική χορήγηση πεπτιδίων κολλαγόνου ενεργοποιείται η παραγωγή κολλαγόνου και από τον ανθρώπινο οργανισμό. (Ohara, 2007; Walrand, 2008).

Πηγές:[1]  Marine collagen as a source of bioactive molecules [2] Peptan Bibliography 09-11

 Γιατί υδρολυμένο κολλαγόνο;

Το υδρολυμένο κολλαγόνο είναι πιο εύκολο να αφομοιωθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό. Όταν υδρολύεται το κολλαγόνο, τα μόρια πρωτεΐνης διασπώνται σε μικρότερα μόρια. Μία υδρολυμένη πρωτεΐνη θα απορροφηθεί πιο γρήγορα από ότι μία μη-υδρολυμένη πρωτεΐνη. Η διάσπαση των μορίων του κολλαγόνου συντελείται δια της μεθόδου της υδρόλυσης και γίνεται με δύο τρόπους,  με οξέα ή με ένζυμα τροφών ή φρούτων. Όταν διασπώνται τα μόρια του κολλαγόνου με οξέα, ένα μέρος αυτού καταστρέφεται. Επιπλέον, η όξινη σύστασή του δημιουργεί προβλήματα στο στομάχι. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ οικονομική σε ότι αφορά το συνολικό κόστος παραγωγής, αλλά αντενδείκνυται. Αντιθέτως, διά της μεθόδου της έκχυσης με ένζυμα τροφών το εξαχθέν κολλαγόνο δεν είναι όξινο αλλά είναι φιλικό προς το ευαίσθητο στομάχι. Ο βαθμός υδρόλυσης που επιτυγχάνεται στα μόρια του κολλαγόνου είναι από 30.000 έως 50.000 dalton.
Scientific Literature References

Το Υδρολυμένο κολλαγόνο αποτελείται από μικρά πεπτίδια με χαμηλό μοριακό βάρος. Η ποιότητα του τελικού υδρολυμένου κολλαγόνου εξαρτάται από το μέσο μοριακό μέγεθος, το οποίο μπορεί να ποικίλλει με βάση τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την εκχύλιση. Γενικά, τα μόρια κολλαγόνου μετατρέπονται και υδρολύονται μερικώς ώστε να σχηματίζουν τη ζελατίνη (100 kDa). Τότε η ζελατίνη μπορεί να αποσυνθεθεί σε μικρά πεπτίδια χρησιμοποιώντας ειδικές πρωτεΐνες με διασπαστική δράση (πρωτεϊνάση). Η κατανομή μοριακού βάρους των πεπτιδίων κολλαγόνου συνήθως εκτείνεται στην κλίμακα 0,3 – 8 kDa. Λόγω του χαμηλού μοριακού βάρους, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στη χρήση υδρολυμένου κολλαγόνου σε σχέση με το φυσικό κολλαγόνο: Το υδρολυμένο κολλαγόνο μπορεί να διαλυθεί σε κρύο νερό. Το Υδρολυμένο κολλαγόνο είναι ιδιαίτερα εύπεπτο. Το Υδρολυμένο κολλαγόνο απορροφάται και διανέμεται εύκολα στο ανθρώπινο σώμα.

Πηγές:

[1] Ricard-Blum, S., Cold Spring Harb Perspect Biol, 2011. 3(1): 4978.
[2] Krieg, T., Experimental Dermatology, 2011. 20:689-685

 Υδρολυμένο Κολλαγόνο Ψαριών

Το Υδρολυμένο κολλαγόνο ψαριών περιέχει ασυγκρίτως μεγαλύτερες ποσότητες από τα αμινοξέα αλανίνη, γλυκίνη, προλίνη και υδροξυπρολίνη, από ό,τι πολλές άλλες πρωτεΐνες και κυρίως ζωικές. Αυτά τα αμινοξέα είναι απαραίτητα για την προαγωγή της υγείας των οστών, των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.
Μια συνιστώμενη δόση των 5 γραμμαρίων την ημέρα στη διατροφή είναι η βέλτιστη και η μέγιστη, την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δύναται να απορροφήσει σε ένα εικοσιτετράωρο.
Πρόσφατες μελέτες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία έχουν δείξει το σημαντικό όφελος από την κατανάλωση 5 γραμμάριων υδρολυμένου κολλαγόνου για τη βελτίωση της ενυδάτωσης του δέρματος και τη μείωση του αριθμού των μικρών και βαθέων ρυτίδων, σε σύγκριση με ένα placebo1.

Το κολλαγόνο ψαριού τύπου Ι με Υαλουρονικό οξύ

Το κολλαγόνο Ψαριού+ HA είναι σχεδιασμένο για να χαρίσει ένα υγιές, λείο, απαλό και ενυδατωμένο δέρμα. Το κολλαγόνο τύπου I είναι το κύριο συστατικό του κολλαγόνου στο δέρμα και μπορεί να βελτιώσει την αντοχή του. Το Υαλουρονικό Οξύ (ΗΑ) βρίσκεται σε κάθε ιστό του σώματος και αποτελεί το βασικό λιπαντικό του υγειούς δέρματος, των αρθρώσεων και των ματιών. Ο χαλκός μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο ψαριoύ +ΗΑ αποτελεί ένα ισχυρό συνδυασμό για την παραγωγή κολλαγόνου και την ανανέωση των ιστών.
Τα υδρολύματα κολλαγόνου ψαριού έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιοξειδωτική δράση και βελτιώνουν την ικανότητα απορρόφησης και συγκράτησης νερού. Είναι επίσης γνωστό πως καταστέλλουν αποτελεσματικά δερματικές βλάβες που προκαλούνται από τις ακτίνες UVA και βοηθούν στην διατήρηση της απαλότητας του δέρματος.

Τι ακριβώς είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στα θηλαστικά, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα. Θεωρείται ότι είναι το αναγκαίο συστατικό που κρατά το σώμα σε συνοχή.
Το κολλαγόνο βρίσκεται σε ινώδεις ιστούς, όπως είναι το δέρμα οι σύνδεσμοι, οι τένοντες, καθώς και τα οστά, τα αιμοφόρα αγγεία, ο κερατοειδής χιτώνας του οφθαλμού και το έντερο. Το κολλαγόνο είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων και προσδίδει στο δέρμα ελαστικότητα και δύναμη. Η αποδόμηση του κολλαγόνου προκαλεί ρυτίδες και άλλα δερματικά προβλήματα.  Ως αποτέλεσμα, το κολλαγόνο να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα μεταξύ των ηλικιωμένων. Λόγω των ιδιοτήτων του κολλαγόνου να επουλώνει το δέρμα, είναι σύμφωνα με το MediLexicon (Ιατρικό λεξικό), η κύρια πρωτεΐνη στα θηλαστικά που περιλαμβάνει πάνω από το μισό των λευκών ινών του συνδετικού ιστού, του χόνδρου και των οστών. Είναι αδιάλυτη στο νερό, αλλά μπορεί να μεταβάλλεται σε εύπεπτη, επίσης μπορούμε να διαλύσουμε την ζελατίνη της με βρασμό σε νερό, με αραιά οξέα ή αλκάλια.
1. Leong K. Μπορεί ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου βοηθήσει τη γήρανση βοηθήσει τη γήρανση του δέρματος; 9 Μαΐου, 2009

Γιατί χρειαζόμαστε πρωτεΐνη στο σώμα μας;

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη ζωή, καθώς παρέχουν την πρώτη ύλη στο σώμα μας ώστε να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί αποτελεσματικά. Μία από τις κύριες λειτουργίες των πρωτεϊνών είναι να παράγουν ενέργεια, η οποία με τη σειρά της είναι απαραίτητη για την κατασκευή των αντισωμάτων (ορμόνες, ένζυμα) και ιστοί. Η πρωτεΐνη αποτελεί τη μεγαλύτερη καθημερινή τροφή που χρειάζεται ο οργανισμός. Η πρωτεΐνη είναι μια μοναδική θρεπτική ουσία που εκτελεί σημαντικές και ποικίλες λειτουργίες.
Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, τα αμινοξέα, τα οποία αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών του σώματός μας, πρέπει να είναι παρόντα σε επαρκή ποσότητα και ποιότητα για να παράσχουν την αύξηση και τον σχηματισμό των νέων ιστών. Οι πρωτεΐνες του σώματος μειώνονται επίσης κατά την διάρκεια της καθημερινής εργασίας. Ο τυπικός ρυθμός είναι 4% ανά ημέρα, με αποτέλεσμα μια καθαρή απώλεια περίπου 30 γραμμάρια αμινοξέων σε αυτή την διαδικασία. Αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα για κάποιον από μας, αλλά πολύ περισσότερο για τους ανθρώπους όπως οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, οι αθλητές, αλλά και γενικά όσων τα σώματά τους υποβάλλονται τακτικά σε έντονη σωματική δραστηριότητα. Αυτή η απώλεια θα πρέπει να αντικατασταθεί από την διατροφή για την εκ νέου σύνθεση και να συμβαδίσει με τη διαδικασία κατανομής του κολλαγόνου.
Η πρωτεΐνη κολλαγόνου περιλαμβάνει επίσης τα ερυθρά αιμοσφαίρια και την αλβουμίνη, η οποία χρησιμεύει στην ρύθμιση των διαφόρων διαδικασιών του σώματος. Επίσης όντας ένα ουσιαστικό συστατικό των χιλιάδων ενζύμων και ορμονών, ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών και των ηλεκτρολυτών στο σώμα. Το κολλαγόνο θεωρείται «η βασική πρωτεΐνη του σώματος» που είναι η πιο άφθονη και σημαντική στο σώμα. Ινώδης στη υφή, συνδέει και υποστηρίζει άλλους ιστούς στο σώμα όπως το δέρμα, τα οστά, τους τένοντες, τους μύες, και τους χόνδρους.
Το κολλαγόνο υποστηρίζει επίσης τα εσωτερικά όργανα και τα δόντια ακόμα αποτελούνται από αυτό. Βοηθά στη ρύθμιση των διεργασιών, τροφοδοτεί όλα τα κύτταρα και τους ιστούς, και είναι απαραίτητο για την κατασκευή, την ένωση, την συντήρηση και την επισκευή των κυττάρων.
Παρέχει επίσης την στήριξη, την δύναμη και την ελαστικότητα σε κάθε κύτταρο του σώματος μας. Οι ελεύθερες ρίζες, το άγχος, οι ασθένειες, η ηλικία, οι κακές επιλογές τροφίμων στη διατροφή μας, τα φυτοφάρμακα και οι δευτερογενείς επιδράσεις από τα πολλά φάρμακα συμβάλλουν στην επιδείνωση του κολλαγόνου στο σώμα μας.
Αποτέλεσμα της μείωσης του κολλαγόνου είναι: Η έλλειψη μυϊκής ζωτικότητας, οι πρόωρες ρυτίδες, η απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, και η αδυναμία των νυχιών και των μαλλιών.
Όταν λείπει το κολλαγόνο και η υποβάθμιση είναι πολύ σοβαρή και εκτός της εμφανούς πρόωρης γήρανσης, μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία σοβαρών εκφυλιστικών ασθενειών των αρθρώσεων που χαρακτηρίζεται από την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, όπως η οστεοπόρωση. Η επιδείνωση αυτή επηρεάζει τα οστά και τις αρθρώσεις, που επιφέρουν δυσφορία, ακαμψία, φλεγμονή και τον πόνο.
Μια καλή δοκιμή των επιπέδων κολλαγόνου σας είναι ένα απλό τεστ οστικής πυκνότητας. Τα μειωμένα επίπεδα κολλαγόνου ενδέχεται να έχουν επιφέρει μείωση στην πυκνότητα των οστών σας. Πολυάριθμες πειραματικές και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια συνολική ημερήσια δόση των 5 γραμμαρίων πεπτιδίου κολλαγόνου για 4 έως 24 εβδομάδες βελτιώνει σημαντικά την πυκνότητα της οστικής μάζας.

Που βρίσκεται κατά κύριο λόγο το κολλαγόνο;

Που βρίσκεται κατά κύριο λόγο το κολλαγόνο;

Που βρίσκεται κατά κύριο λόγο το κολλαγόνο;

Εάν αφαιρέσουμε το νερό, το 70% του σώματός μας είναι πρωτεΐνη. Ενώ όλες οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, δεν είναι όλες οι πρωτεΐνες κολλαγόνο. Το κολλαγόνο αποτελεί το 20 με 25% στεγνού σώματος, αν παραβλέψουμε το νερό. Το κολλαγόνο κατέχει κυρίαρχη θέση και εκτελεί μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του σώματος.

Ποια είναι τα καθήκον του κολλαγόνου στο σώμα;

Καθορίζει το σχήμα των οργάνων του σώματος: Το κολλαγόνο είναι το «τσιμέντο» στο μεσοκυττάριο χώρο μεταξύ των κυττάρων. Το δικτύωμα (η δομή) που σχηματίζεται από τους κλώνους των μορίων κολλαγόνου στηρίζει και συνδέει τα κύτταρα. Αυτό το δικτύωμα παράγει το σχήμα των ιστών και των οργάνων του σώματος, δίνοντάς τους πυκνότητα και ελαστικότητα.
Καθώς μεγαλώνουμε και την παραγωγή κολλαγόνου επιβραδύνεται, το δικτύωμα αυτό μπορεί να αναπτύξει πολλές ασυνήθιστες διακλαδώσεις και διασταυρώσεις linkings. Επιπλέον παρέχει ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη κυττάρων: Η δομή που σχηματίζεται από (reticulum) ίνες κολλαγόνου ενεργεί ως “οι πόρτες και τα παράθυρα” μεταξύ των κυττάρων και τον έξω κόσμο.
Ουσιώδη θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο εισέρχονται στο σώμα και τα απόβλητα από το μεταβολισμό των κυττάρων από όλο το σώμα απορρίπτονται στα μεταξύ των ινών κολλαγόνου τμήματα. Εάν το πλέγμα των ινών κολλαγόνου (reticulum) είναι ανώμαλο (όπως συμβαίνει με την ηλικία και τη μείωση της παραγωγής κολλαγόνου), εμποδίζεται αναπόφευκτα η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών και των αποβλήτων εξόρυξης. Αυτό καθυστερεί άμεσα τον μεταβολισμό των κυττάρων και επηρεάζει την υγεία των επι μέρους περιοχών (υψηλή μακρομοριακή συγκέντρωση ) στο σώμα.

Το κολλαγόνο και η γήρανση του ανθρώπινου σώματος συσχετίζεται με την ηλικία;

Κάθε κύτταρο στο σώμα μας αποτελείται από κολλαγόνο. Καθώς το σώμα γερνάει, η ικανότητα του να παράγει και να διατηρεί το κολλαγόνο μειώνεται και η ποιότητα επίσης υποβαθμίζεται.
Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή Daisaburo Fujimoto στο Πανεπιστήμιο “Γεωργίας και Τεχνολογίας” στο Τόκιο, ο μεταβολισμός του κολλαγόνου στο σώμα μας αρχίζει να επιβραδύνει απο την ηλικία των 25 ετών, κατά μέσο όρο. Ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η ποιότητα του και μειώνεται σημαντικά η ποσότητα. Δεδομένου ότι το σώμα χάνει την ικανότητά του να παράγει κολλαγόνο, αυτό αρχίζει να καταρρέει. Αυτός είναι ο λόγος που το δέρμα αποκτά ζάρες, το πρόσωπο ρυτίδες, τα μαλλιά γίνονται πιο λεπτά και θαμπά, οι αρθρώσεις μας είναι πιο σκληρές και λιγότερο ευέλικτες.

Κολλαγόνο και η γήρανση του ανθρώπινου σώματος

Κολλαγόνο και η γήρανση του ανθρώπινου σώματος

Πόσο σοβαρή είναι η μείωση του κολλαγόνου στο σώμα, κατά την γήρανση;

Η γήρανση του δέρματος και η απώλεια του κολλαγόνου έχει σαν αποτέλεσμα την λέπτυνση της επιδερμίδας (πάχος περίπου 0,1 χιλιοστά). Το χόριο κάτω από αυτήν είναι το κύριο μέρος του δέρματος (πάχους περίπου 2 mm), με το 70% του χορίου να αποτελείται από κολλαγόνο.
Όταν ο μεταβολισμός του κολλαγόνου αρχίζει να επιβραδύνει, οι γερασμένες ίνες κολλαγόνου αποικοδομούνται με ταχύτερο ρυθμό, ενώ η παραγωγή των νεογέννητων ινών μειώνεται σταδιακά.
Αυτό επιφέρει στο δέρμα επιδείνωση, καθιστώντας το ξηρό και τραχύ. Η υγρασία στο δέρμα αποθηκεύεται στο μεταξύ των σημείων του πλέγματος των ινών κολλαγόνου συμψηφιστικά.
Όταν το κολλαγόνο “γερνάει”, παραμορφώνει τις δομές του δικτυώματος. Αυτό δημιουργεί μια ασυνήθιστη διακλάδωση και πολλαπλή σύνδεση μεταξύ του, έτσι ώστε ο χώρος για την αποθήκευση της υγρασίας στενεύει. Τότε η ικανότητα του δέρματος να αποθηκεύσει την υγρασία μειώνεται, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται τραχύ, θαμπό, πλαδαρό και ζαρωμένο.
Η ομαλότητα και η ελαστικότητα της επιφάνειας του δέρματος προέρχεται από την υποστήριξη του κολλαγόνου στην ινώδη δομή (reticulum). Μετά την επιδείνωση της κατάστασης των ινών κολλαγόνου και τη στρέβλωση της δομής στο δικτύωμα, το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του και οι ρυτίδες αρχίζουν να εμφανίζονται.

Καθίζηση / επιτάχυνση της εμφάνισης των σκοτεινών κηλίδων – Κηλίδες του δέρματος λόγω της γήρανσης

Σε ένα κανονικό πρότυπο ανάπτυξης, τα κύτταρα του δέρματος δημιουργούνται στη βασική στιβάδα κυττάρων και στη συνέχεια κινούνται προς τα επάνω μέσω του χόριου στην κερατίνη στιβάδα και το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, πριν τελικά τα νεκρά κύτταρα αποβληθούν από την επιδερμίδα. Υπό κανονικές συνθήκες, μπορεί η επιδερμίδα να έχει σκοτεινά σημεία. Αν όμως ο νέος ρυθμός ανάπτυξης του κυττάρου είναι αρκετά γρήγορος, προκειμένου να αντικαταστήσει τα κύτταρα στην επιφάνεια, η καθίζηση / επιτάχυνση της εμφάνισης της σκοτεινής κηλίδας δεν θα παρουσιαστεί.
Όταν ο μεταβολισμός του κολλαγόνου επιβραδύνεται, οι ηλικιωμένες ίνο-στοιβάδες ανεβαίνουν προς ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας. Χωρίς τα νεογέννητα κύτταρα τα οποία προορίζονται για την αντικατάσταση των γηρασμένων, η δομή (reticulum) θα καταστραφεί και θα καθυστερήσει η αντικατάσταση του υλικού στο κύτταρο. Η ανάπτυξη των νέων κυττάρων στο δέρμα επιβραδύνει τα σκοτεινά σημεία στην επιφάνεια του, έτσι αυτά αρχίζουν να καθιζάνουν και σταδιακά μειώνονται.

Η γήρανση του κολλαγόνου των οστών επιφέρουν την οστεοπόρωση

Σε γενικές γραμμές, τα οστά αποτελούνται από ασβέστιο και κολλαγόνο.
Φανταστείτε ότι το οστό είναι το οπλισμένο σκυρόδεμα. Στην συνέχεια, το ασβέστιο είναι το τσιμέντο, ενώ οι ίνες κολλαγόνου είναι ο οπλισμός απο χάλυβα. Το ασβέστιο και οι ίνες κολλαγόνου δομούν το δικτύωμα με μεθοδευμένο τρόπο. Τα οστά που σχηματίζονται με τον τρόπο αυτό θα έχουν τόσο την πυκνότητα όσο και την αναγκαία σκληρότητα. Η εσωτερική πυκνότητα των οστών μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε.
Οι αιτίες είναι οι εξής: Ο μεταβολισμός των οστών έχει δύο διεργασίες, τον σχηματισμό του οστού και την επαναρρόφηση αυτού. Οι δύο διαδικασίες λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα.
Η ταχύτητα των δύο διαδικασιών εξισορροπείται κατά τη διάρκεια της νεότητας, έτσι ώστε η πυκνότητα των οστών είναι συνεπής ως προς την αναγκαιότητα. Ωστόσο, η ταχύτητα του σχηματισμού των οστών δεν μπορεί να συμβαδίσει με την ταχύτητα της οστικής απορρόφησης, όταν μπαίνουμε στη μέση ή την τρίτη ηλικία.
Στην γυναίκα οι ορμόνες μειώνονται απότομα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Οι θηλυκές ορμόνες λειτουργούν για την προαγωγή του σχηματισμού των οστών και καταστέλλουν την επαναρρόφηση τους. Έτσι, η πυκνότητα των οστών μειώνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Λόγω της μείωσης του μεταβολισμού του κολλαγόνου, οι ίνες του κολλαγόνου χάνουν την ελαστικότητά τους και γίνονται λεπτότερες. Τα κενά μεταξύ των ινών στη δομή (reticulum) αυξάνονται τόσο πολύ, ώστε τα οστά δεν μπορούν να απορροφήσουν το ασβέστιο, το φώσφορο και άλλα στοιχεία. Σταδιακά, η οστική πυκνότητα χάνει την σκληρότητα, τα κενά μεταξύ των ινών κολλαγόνου διευρύνονται, και το αποτέλεσμα είναι η οστεοπόρωση. Όταν αρχίσει η μείωση του κολλαγόνου στα οστά και υπάρξει επιδείνωση, ακόμα και συμπληρώματα ασβεστίου δεν θα είναι σε θέση να επιδιορθώσουν αποτελεσματικά τη ζημιά που εχει ήδη γίνει.

Η γήρανση του κολλαγόνου των οστών

Η γήρανση του κολλαγόνου των οστών

Γήρανση και απώλεια του κολλαγόνου

Υπάρχει ένα κάλυμμα χόνδρου μπροστά από το σημείο όπου τα οστά συνδέονται μεταξύ τους.
Το 70-80% του περιεχομένου του χόνδρου είναι μόρια νερού, ενώ το 50% της υπολοίπου ουσίας είναι το κολλαγόνο. Το κολλαγόνο υποστηρίζει το σχήμα του χόνδρου.
Μόλις το γηρασμένο κολλαγόνο χάσει την ελαστικότητα του, ο χόνδρος θα γίνει λεπτός και μαλακός. ‘Ενεκα αυτού μπορεί να αρχίσει η φθορά εάν τραυματιστεί και έτσι να καταστραφεί εντελώς. Αυτός ο κατεστραμμένος χόνδρος μπορεί να προκαλέσει μεγάλη συγκέντρωση υγρού.
Την ίδια στιγμή, η απώλεια του κολλαγόνου προκαλεί την γήρανση και σκλήρυνση των κοινών συνδέσμων. Αυτό οδηγεί σε τριβή των οστών, όπου η επιφάνεια του οστού στη μία πλευρά της κοινής άρθρωσης τείνει να τρίβεται έναντι του οστού στην άρθρωση της απέναντι πλευράς, παρέχοντας μια λιγότερο ελαστική επιφάνεια συνδέσμου και δημιουργώντας υψηλότερες πιέσεις επαφής στο τέλος του οστού. Αυτοί οι δύο παράγοντες μαζί δημιουργούν βαθμιαία παραμόρφωση που στην συνέχεια προκαλεί όλα τα είδη των κοινών ασθενειών των οστών.

Τα αιμοφόρα αγγεία είναι το «μονοπάτι» στο σώμα μας

Η μεταφορά των θρεπτικών συστατικών που μεταφέρονται στα κύτταρα όπως και τα απόβλητα που απορρίπτονται από το μεταβολισμό των κυττάρων, πραγματοποιείται μέσω των αιμοφόρων αγγείων. Ένα αιμοφόρο αγγείο είναι ένας ελαστικός σωλήνας που υποστηρίζεται από ίνες κολλαγόνου. Μετά την αναγωγή και την υποβάθμιση του κολλαγόνου, το αιμοφόρα αγγεία χάνουν σταδιακά την ελαστικότητά τους και η σκλήρυνση τους προκαλεί την έναρξη της αρτηριοσκλήρυνσης. Εν τω μεταξύ, το λιγότερο ελαστικό αιμοφόρο αγγείο δεν είναι σε θέση να προσαρμόσει την αρτηριακή πίεση μέσω της διαστολής και συστολής.
Υπέρταση παρουσιάζεται όταν ένα μεγάλο ποσοστό της ροής του αίματος, δεν είναι σε θέση να ρέει μέσα στα αιμοφόρα αγγεία ομαλά. Υπό την πίεση του αίματος, μικρές ρωγμές θα εμφανιστούν σε ένα αιμοφόρο αγγείο που χάνει την ελαστικότητά του. Για να ανακάμψει από αυτές τις μικρές πληγές γρήγορα, τα κύτταρα πρέπει να έχουν σύντομο και ενεργό μεταβολισμό. Όταν ο μεταβολισμός των κυττάρων επιβραδύνεται από την επιδείνωση της επάρκειας του κολλαγόνου, αυτές οι μικρές πληγές δεν μπορούν να επουλωθούν γρήγορα.
Έτσι, η χοληστερόλη με την ροή του αίματος συσσωρεύεται εύκολα στο αρτηριακό τοίχωμα δημιουργώντας στο αιμοφόρα αγγεία στένωση και εξ αυτού, δυσκολία στην ροή. Η σκλήρυνση και η στένωση των στεφανιαίων αρτηριών οφείλεται στον σχηματισμό και την εναπόθεση στα εσωτερικά τοιχώματα ενός υλικού, που ονομάζεται πλάκα αθηρωμάτωσης. Οι πλάκες αυτές σχηματίζονται από λίπος, χοληστερόλη, ασβέστιο και άλλα συστατικά που προσκολλώνται στα τοιχώματα και σκληραίνουν έτι περαιτέρω τα αιμοφόρα αγγεία τα οποία γίνονται εύθραυστα και μπορεί εύκολα να σκάσουν. Για παράδειγμα, εγκεφαλική αιμορραγία και άλλες ασθένειες που μπορεί να συμβούν εύκολα, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή.
Ακριβώς όπως και στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, η επισκευή των μικρών πληγών σε σπλαχνικά όργανα απαιτεί επίσης υγιή μεταβολισμό του κολλαγόνου.
Πάρτε το ήπαρ για παράδειγμα. Το συκώτι είναι το κέντρο αποτοξίνωσης του σώματός μας στην Ιατρική. Τα υγρά και όλες τις βλαβερές ουσίες που προσλαμβάνει μέσω των τροφών ο οργανισμός μας, θα πρέπει να αναλυθούν πρώτα στο ήπαρ. Εκεί μετουσιώνονται ώστε να απορροφηθούν από το σώμα μας ως μη-τοξικά υλικά. Μετά την πτώση του μεταβολισμού του κολλαγόνου, μικρά τραύματα στο ήπαρ δεν μπορεί να θεραπευτούν γρήγορα. Σε αυτή την περίπτωση, μια μικρή κοιλότητα θα εμφανιστεί στη θέση της νέκρωσης των κυττάρων. Η κίρρωση του ήπατος και η μείωσης της ηπατικής λειτουργίας θα ξεκινήσει όταν οι γερασμένες ίνες κολλαγόνου αρχίζουν να γεμίζουν αυτές τις μικρές κοιλότητες. Το κολλαγόνο παίζει τον ίδιο ρόλο στο στομάχι, τα έντερα και άλλα σπλαχνικά όργανα.

Τα αιμοφόρα αγγεία είναι το "μονοπάτι" στο σώμα μας

Τα αιμοφόρα αγγεία είναι το «μονοπάτι» στο σώμα μας

Γήρανση του κολλαγόνου των ματιών

Οι μεταβολές στο πάχος του κρυσταλλικού φακού του ματιού προκαλούνται από τη διαστολή του Ακτινωτού μυ, καθώς οι μεταβολές αυτές δίνουν την δυνατότητα στο μάτι να εστιάσει. Αυτό επιτρέπει τον ακριβή σχηματισμό της εικόνας στον αμφιβληστροειδή. Η ελαστικότητα του κρυσταλλικού φακού και του ακτινωτού μυός, χρειάζονται αμφότεροι υγιές κολλαγόνο. Όταν ο μεταβολισμός των ινών κολλαγόνου επιβραδύνεται, οι γερασμένες ίνες συσσωρεύονται βαθμιαία στη μέση του κρυσταλλικού φακού, καθιστώντας τον σκληρό και θολό. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ο καταρράκτης, ο οποίος συνδέεται με την ηλικία.
Επιπλέον, ο κερατοειδής χιτώνας προστατεύει το βολβό του ματιού, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει το φως να περάσει μέσα, είναι μια λεπτή μεμβράνη από ίνες κολλαγόνου.
Υπό την επίδραση μίας ασθένειας ή τραυματισμού, η διάταξη των ινών κολλαγόνου του κερατοειδούς μπορεί να γίνει άτακτη ή αδιαφανής, και στην συνέχεια να προκαλέσει θολή όραση. Ο κερατοειδής χιτώνας, ο οποίος είναι επίσης κατασκευασμένος από ίνες κολλαγόνου, διατηρεί το σχήμα του βολβού του ματιού και προστατεύει την εσωτερική δομή του βολβού του ματιού.

Κολλαγόνο και βολβός του ματιού

Κολλαγόνο και βολβός του ματιού

Η ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών προέρχεται από τη ρίζα στο χόριο

Το 70% του χορίου αποτελείται από κολλαγόνο. Αν ο μεταβολισμός του κολλαγόνου μειωθεί, τότε τα μαλλιά και τα νύχια θα βιώσουν υποσιτισμό, με αποτέλεσμα την απώλεια των μαλλιών και την εξασθένηση των νυχιών.

Γήρανση του κολλαγόνου των τενόντων

Το 80% των τενόντων που συνδέουν τους μύς και τα οστά είναι ίνες κολλαγόνου.
Πάρτε τον Αχίλλειο τένοντα, για παράδειγμα. Όταν ο μεταβολισμός του κολλαγόνου μειώνεται, η ελαστικότητα των τενόντων αποδυναμώνεται. Ένας ανελαστικός αχίλλειος τένοντας θα σπάσει εύκολα με σοβαρές συνέπειες για τον άνθρωπο.

Oστεοαρθρίτιδα και οστεοπόρωση

Η έρευνα για τα οφέλη στην υγεία των οστών από το υδρολυμένο κολλαγόνο.
Πολλές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για να καθοριστεί, εάν τα υδρολύματα κολλαγόνου βοηθούν στην θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και της οστεοπόρωσης.
Moskowitz: Αξιολόγηση της κατάστασης των υδρολυμένων κολλαγόνων  το 2000 και Bello το 2006.
Ο Moskowitz κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Το υδρολυμένο κολλαγόνο έχει ενδιαφέρον ως ένας θεραπευτικός παράγοντας της δυνητικής χρησιμότητας στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και της οστεοπόρωσης.
Το υψηλό επίπεδο της ασφάλειας το καθιστά ελκυστικό ως αντιπροσωρευτικό για μακροχρόνια χρήση σε αυτές τις χρόνιες παθήσεις.
Ο Bello κατέληξε στο συμπέρασμα: “ Ένα συνεχώς αυξανόμενο αποτέλεσμα  αποδείξεων, παρέχει ένα σκεπτικό για τη χρήση  του προϊόντος υδρόλυσης κολλαγόνου για ασθενείς με ΟΑ.»
Εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι η αύξηση της παραγωγής του αρθρικού χόνδρου μπορεί να ενεργοποιηθεί από τη λήψη του υδρολυμένου κολλαγόνου, ενώ δοκιμές σε ασθενείς υποδεικνύουν ότι μερικές  από τις πεπτιδικές ομάδες που πιστεύεται ότι πρέπει να παράγουν χόνδρο, απορροφούνται από το αίμα.
Δεν είναι καθοριστικό το αν η αύξηση του χόνδρου έχει ενεργοποιηθεί  από την παρουσία του υδρολυμένου  κολλαγόνου ή αν το υδρολυμένο κολλαγόνο παρέχει τις πεπτιδικές αλυσίδες  για την ανάπτυξη του.
Είναι πιθανό ότι η αυξημένη παραγωγή του αρθρικού χόνδρου προκαλείται από τον έναν ή και τους δύο μηχανισμούς.
Moskowitz RW: Ο ρόλος του υδρολυμένου κολλαγόνου στα οστά και τις  αρθρώσεις. Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease – ‎Moskowitz.  Σεμινάρια Rheum Αρθρίτιδα 2000: Oct? 30 (2) :87-99  Seminars Arthritis Rheum 2000: Oct? 30 (2) :87-99
Bello AE: Yδρολυμένο κολλαγόνο για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και άλλες κοινές διαταραχές: Μια  ανασκόπηση της βιβλιογραφίας “Current Medical Research. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis
Γνωμοδοτήσεις 2006: Nov? 22 (11) :2221-32”.
Ohara H: Σύγκριση της ποσότητας και των δομών της υδροξυπρολίνης που παρέχει  πεπτίδια στο ανθρώπινο αίμα μετά την κατάποση από του στόματος, της υδρολυμένης ζελατίνης. Διαφορετικές πηγές, Εφημερίδα “Agric Food Chem-2007 21 Φεβ? 55 (4): 1532-5 για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια”. Comparison of quantity and structures of hydroxyproline
Leong Κ: Μπορεί ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου βοηθήσει στην μη γήρανση του δέρματος; 9 Μαΐου, 2009
Can a Collagen Supplement Help Aging Skin? | Healthmad

Το κολλαγόνο και οι αρθρώσεις

Οι επιπτώσεις της γήρανσης διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εκδηλώνονται σε διάφορα σημεία του σώματος. Αυτά περιλαμβάνουν το κάτω μέρος της πλάτης, τους ώμους, τις αρθρώσεις, τους τένοντες, οστά και το δέρμα. Μια ποικιλία από αλλαγές λαμβάνουν χώρα, όταν οι διαδικασίες που μεταβολίζεται το κολλαγόνο στα αντίστοιχα σημεία του σώματος επιβραδύνει.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο μεταβολισμός του σώματος μπορεί να ανανεώνεται, δίνοντας το απαραίτητο κολλαγόνο στο σώμα. Σχετικές εκθέσεις που έχουν υποβληθεί αναφέρουν ότι  η λήψη  κολλαγόνου είναι αρκετά αποτελεσματική για πόνους στο ισχίο και πόνους χαμηλά στην πλάτη. Επιπλέον εδώ τονίζεται ότι το κολλαγόνο εκτός των οστών επενεργεί ισχυρότερα στα αιμοφόρα αγγεία, σε άτομα που έχουν σκλήρυνση των αρτηριών ή άλλες παρόμοιες ασθένειες.

Το κολλαγόνο βοηθάει στους πόνους των αρθρώσεων;

Έρευνα σχετικά με τη χρήση του κολλαγόνου στη θεραπεία της αρθρίτιδας και άλλων κοινών προβλημάτων υγείας έχει δείξει επανειλημμένως ότι υδρολυμένο κολλαγόνο ψαριών μειώνει τους καθημερινούς πόνους. Κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη κατά την τελευταία δεκαετία, δείχνουν ότι τα από στόματος λαμβανόμενα παρασκευάσματα κολλαγόνου, βελτιώνουν τις καταστάσεις που σχετίζονται με φλεγμονές και βλάβες στις αρθρώσεις.
Ασθενείς που συμμετείχαν σε μελέτες θεραπείας και ελάμβαναν υδρολυμένο κολλαγόνο ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά την ένταση του πόνου. Περισσότερο από 90% των ασθενών ανέφερε μια «καλή» ή «πολύ καλή» απόκριση σε σχέση με τον πόνο και την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η περαιτέρω μελέτη είναι απαραίτητη, αλλά οι ερευνητές για την αρθρίτιδα ισχυρίζονται ότι η ασφάλεια των συμπληρωμάτων κολλαγόνου ψαριών, τα καθιστά να έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για μακροχρόνια θεραπεία.
Οι πάσχοντες από καθημερινούς πόνους μπορούν να δοκιμάσουν και να εμπιστευτούν το κολλαγόνο ψαριού.
Η “Makino Publishing Company” (ερευνητική Ομάδα για την υγεία), διεξήγαγε έρευνες  και προέτρεψε τους ερευνητές να βρουν ένα προϊόν κολλαγόνου, άκρως αποτελεσματικό.
Διάφορα άλλα ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο έχουν δημοσιεύσει εκθέσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του κολλαγόνου. Διαβάστε περισσότερα, “Collagen for Bone Strength”.

Το κολλαγόνο επενεργεί στην αντοχή των οστών;

Ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι το υδρολυμένο κολλαγόνο από τα ψάρια ενθαρρύνει την ανάπτυξη των οστών.  Μια πρόσφατη μελέτη από Γάλλους βιολόγους και ρευματολόγους διαπίστωσε ότι υδρολυμένο κολλαγόνο ψαριών, βοήθησε σημαντικά την ανάπτυξη των οστών και της οστικής πυκνότητας. Στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ιδίως σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, η μειωμένη οστική πυκνότητα μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε σπασμένα οστά.
Οι συχνές πτώσεις είναι κάτι κοινό μεταξύ των ηλικιωμένων, καθώς και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Αυτό όμως δεν συμβάλει στην εξισορρόπηση των προβλημάτων της γήρανσης τα οποία  οδηγούν σε περισσότερες πτώσεις.  Οι ηλικιωμένοι που έχουν πέσει και έχουν σπάσει ένα κόκκαλο διστάζουν συχνά να κάνουν περιπάτους ή άλλες υγιεινές σωματικές δραστηριότητες, και αυτός ο  φαύλος κύκλος οδηγεί σε αυξανόμενη αδυναμία του μυοσκελετικού οργανισμού.
Τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορεί να συμβάλουν στο να σπάσει αυτός ο κύκλος και να επιτρέψει στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας διατηρούν την υγεία και την ανεξαρτησία τους.
Μια καλή δοκιμή των επιπέδων του κολλαγόνου σας, είναι ένα απλό τεστ οστικής πυκνότητας. Μειωμένα επίπεδα κολλαγόνου μπορεί να σημαίνει μείωση την πυκνότητας των οστών σας.

H καθυστέρηση της γήρανσης

Καταπολέμηση της γήρανσης – Οφέλη στις αρθρώσεις.

Καταπολέμηση της γήρανσης

Καταπολέμηση της γήρανσης

Το κολλαγόνο ως συμπλήρωμα έχει συνδεθεί με την παροχή υγιών αρθρώσεων. Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για να καθοριστεί ότι τα υδρολύματα κολλαγόνου έχουν βοηθήσει στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και της οστεοπόρωσης. Moskowitz1- Αξιολόγηση της κατάστασης της υδρόλυσης κολλαγόνου το 2000 και Bello2 το 2006. O Moskowitz κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Το κολλαγόνο ως υδρόλυμα έχει ενδιαφέρον σαν θεραπευτικός παράγοντας της δυνητικής χρησιμότητας στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και της οστεοπόρωσης. Το υψηλό επίπεδο της ασφάλειας, το καθιστά ελκυστικό ως θεραπευτικό για μακροχρόνια χρήση σε αυτές τις χρόνιες παθήσεις «Bello» καταλήγοντας στο συμπέρασμα οτι ένα συνεχώς αυξανόμενο δείγμα των στοιχείων, παρέχει μία λογική βάση για τη χρήση του υδρολυμένου κολλαγόνου για τους ασθενείς με ΟΑ». Εργαστηριακές δοκιμές αποδεικνύουν ότι η αυξημένη παραγωγή του αρθρικού χόνδρου, μπορεί να ξεκινήσει από την κατάποση του υδρολυμένου κολλαγόνου, ενώ δοκιμές σε ασθενείς αποδεικνύουν ότι μερικές από τις πεπτιδικές ομάδες που πιστεύεται ότι απαιτούνται για την παραγωγή χόνδρου απορροφώνται από τον blood3. Δεν είναι αποδεδειγμένο εάν η αύξηση του χόνδρου αρχίζει με την παρουσία του υδρολυμένου κολλαγόνου ή αν το υδρολυμένο κολλαγόνο παρέχει τις πεπτιδικές αλυσίδες για την ανάπτυξη. Είναι πιθανό ότι η αυξημένη παραγωγή του αρθρικού χόνδρου που προκαλείται από έναν ή και τους δύο μηχανισμούς.
1. MoskowitzRW. O ρόλος του υδρολυμένου κολλαγόνου στα οστά και τις αρθρώσεις, Σεμινάρια Rheum Αρθρίτιδα 2000: Οct 30 (2) :87-99
2. BelloAE, υδρολυμένο κολλαγόνο για την θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και άλλες κοινές διαταραχές: Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, Current ιατρικές γνωματεύσεις Έρευνας 2006: Nov 22 (11) :2221-32
3. OharaH. Σύγκριση της ποσότητας και των δομών της υδροξυπρολίνης που παρέχει πεπτίδια στο ανθρώπινο αίμα μετά την κατάποση της υδρολυμένης ζελατίνης. Από διαφορετικές πηγές. JournalAgricFoodChem, 2007, 21 Φεβ. 55 (4) :1532-5

Καθυστέρηση της γήρανσης του δέρματος

Όταν μεγαλώνουμε, η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να επιβραδύνει και οι κυτταρικές δομές αρχίζουν να χάνουν τη δύναμή τους. Ως αποτέλεσμα αυτού, το δέρμα αρχίζει να γίνεται εύθραυστο, λιγότερο ελαστικό και οι ρυτίδες αρχίζουν να εμφανίζονται. Επιπλέον, τα μαλλιά αρχίζουν να χάνουν το χρώμα, οι σύνδεσμοι χάνουν την ευελιξία τους και η κατάσταση των οστών αρχίζει να επιδεινώνεται. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους για να τονώσουν την παραγωγή κολλαγόνου κατά των ρυτίδων που αρχίζουν να εμφανίζονται. Ενέσιμα υλικά πληρώσεως του δέρματος γίνονται όλο και πιο δημοφιλή για να απαλλαγούμε από τις γραμμές και τις ρυτίδες που σχετίζονται με τη γήρανση. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “Archives of Dermatology”, ενέσεις δερματικής πλήρωσης περιέχουν υαλουρονικό οξύ, το οποίο πιστεύεται ότι διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, αποκαθιστώντας την δομή του κατεστραμμένου δέρματος.
Studies on Hyaluronic Acid and skin – Science Natural News
Βλάβες που προκαλεί ο ήλιος
Καθώς μεγαλώνουμε το δέρμα μας υποβάλλεται σε μεγάλη φθορά. Ταυτόχρονα η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, μειώνει τα επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα μας, προκαλώντας εμφανή καταστροφή, καθώς και γενική υποβάθμιση της υγιούς όψης. Η ικανότητα του οργανισμού μας να παράγει κολλαγόνο μειώνεται με αποτέλεσμα το κολλαγόνο που παραμένει στο σώμα να είναι υποβαθμισμένο. Αποφύγετε τον ήλιο χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, που είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το δέρμα σας. Η UV ζημιά που προκαλείται από τον ήλιο είναι σοβαρή, χωρίς την κατάλληλη προστασία που είναι απαραίτητη. Μόνο έτσι θα είστε βέβαιοι ότι θα έχετε νεανικό δέρμα για πολλά ακόμη χρόνια.

2 Comments on “Τι είναι το κολλαγόνο;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *